Zijn 'vette koffiebonen' schadelijk voor mijn koffiemachine?

Eigenlijk wel, de vettige laag laat een vervelend spoor achter in je koffiemachine. De vettige laag blijft plakken in het bonenreservoir, je maaleenheid én rondom je zetgroep. Dit kan al op korte termijn voor problemen gaan zorgen zoals:

  • Brugvorming in bonencontainer waardoor te weinig koffiebonen worden gemalen
  • Vetten blijven in maaleenheid achter wat zorgt voor een vlakke smaak én slechte doorvoer van gemalen koffie
  • Slecht lopende zetgroep door vervuiling, omdat koffieresten blijven plakken en tussen bewegende delen komt
  • verstopte uitlopen

Hoe ontstaan vette koffiebonen?

Zoals benoemd bevat iedere koffieboon oliën, maar de ene koffieboon meer dan andere. Zo bevatten Arabica koffiebonen minder oliën dan bijvoorbeeld Robusta koffiebonen. Maar vette koffiebonen zijn niet altijd Robusta koffiebonen. Er zijn meerdere factoren van invloed te weten:

De Branding; De branding van de koffieboon is van grootste invloed op de vetheid. Een koffieboon reageert eigenlijk hetzelfde zoals popcorn en ‘popt’, ook wel crack genoemd, twee keer in een branding. Bij de tweede crack gaan de poriën van de koffieboon open en komen de oliën en dus vetten uit de koffieboon. Vooral bij donker gebrande koffie komt het voor dat de koffiebrander doorgaat met branden na de tweede crack en dus komt de vettige laag tevoorschijn.

Temperatuurwisselingen; Ook wisselingen van temperatuur van de verpakte koffie kan van invloed zijn. Te veel en te hoge wisselingen komt de vetheid niet ten goede.

Versheid; Hoe langer je koffie laat liggen na branding, hoe groter de kans is dat langzaam de vetten naar buiten komen door oxidatie. Dit zien wij vaak bij supermarkt koffie waarbij de time-to-market lang is en dat koffie pas na 4 tot 8 maanden in de schappen gekocht wordt. Met vers gebrande koffie is dus de vetheid aanzienlijk minder.

Hoe weet ik of ik vette koffiebonen koop?

Op de zak waarin de koffiebonen verpakt zitten staat eigenlijk nooit of de koffiebonen vet zijn. Eigenlijk weet je dit pas wanneer je de zak geopend hebt. Mocht je willen voorkomen dat je vette koffiebonen koopt, vermijd dan de 'dark roast' blends. Deze koffiebonen zijn donkerder gebrand, waardoor ze de tweede crack voorbij zijn en een vettig laagje op de bonen hebben. Wil je zeker zijn van droge koffiebonen dan kun je eens een kijkje nemen in ons assortiment. Alle Koffietopia koffiebonen zijn geschikt voor een volautomaat behalve de Espresso Strong.

Arabica koffiebonen

100% Arabica koffiebonen zijn niet per se altijd goed. Over het algemeen is Arabica kwalitatief wel beter qua smaak. Maar desondanks zijn er genoeg Arabica koffiebonen die kwalitatief slechter zijn dan de beste Robusta koffiebonen.

Hoe ontstaan vette koffiebonen?

Arabica koffiebonen minder oliën dan bijvoorbeeld Robusta koffiebonen. Maar vette koffiebonen zijn niet altijd Robusta koffiebonen. Er zijn meerdere factoren van invloed te weten:

  • Branding
    De branding van de koffieboon is van grootste invloed op de vetheid. Een koffieboon reageert eigenlijk hetzelfde zoals popcorn en ‘popt’, ook wel crack genoemd, twee keer in een branding. Bij de tweede crack gaan de poriën van de koffieboon open en komen de oliën en dus vetten uit de koffieboon. Vooral bij donker gebrande koffie komt het voor dat de koffiebrander doorgaat met branden na de tweede crack en dus komt de vettige laag tevoorschijn.
  • Temperatuurwisselingen
    Ook wisselingen van temperatuur van de verpakte koffie kan van invloed zijn. Te veel en te hoge wisselingen komt de vetheid niet ten goede.
  • Tijd/ versheid
    Hoe langer je koffie laat liggen na branding, hoe groter de kans is dat langzaam de vetten naar buiten komen door oxidatie. Dit zien wij vaak bij supermarkt koffie waarbij de time-to-market lang is en dat koffie pas na 4 tot 8 maanden in de schappen gekocht wordt. Met vers gebrande koffie is dus de vetheid aanzienlijk minder.
© 2021 - 2024 Koffietopia | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel