Wat je moet weten over kalk en waarom onderhoud van je koffiemachine nodig is.

De meest voorkomende oorzaak van defecten aan espressomachines is kalk: nog meer dan bij andere elektrische apparaten zoals wasmachines en strijkijzers. Kalk kan ervoor zorgen dat je koffie niet warm genoeg
wordt, kalk kan lekkages veroorzaken met allerlei gevolgen als een nat aanrecht, roest en ook kortsluiting. Deze klachten brengen doorgaans dure reparaties met zich mee, temeer omdat storingen die zijn veroorzaakt door kalkaanslag niet onder de garantie vallen.

Om te voorkomen dat je espressoapparaat vroegtijdig kapot gaat aan de gevolgen van kalk volgen er enkele tips en opmerkingen over het ontkalken van espressoapparatuur.

Er zijn 2 manieren om een espressoapparaat zo kalkvrij mogelijk te houden:

1. Regelmatig ontkalken

Bij het ontkalken verwijder je de kalkaanslag aan de binnenzijde van de machine. Als je dit niet op tijd doet wordt de aanslag zo hardnekkig dat deze met ontkalkingsmiddel niet meer te verwijderen is.

Volautomatische espressoapparaten zijn vaak zo in te stellen dat deze tijdig waarschuwen wanneer je ze moet ontkalken. Wanneer je kiest voor deze methode dien je je espressoapparaat in te stellen op de juiste waterhardheid. In de meeste gevallen adviseren wij om hardheid 3 of 4 in te stellen. Raadpleeg uw handleiding voor nadere informatie.

2. Behandeld water gebruiken

De beste methode om je apparaat te beschermen is door te voorkomen dat er een kalkaanslag ontstaat. Dit kan door water te gebruiken waar zo min mogelijk kalk in zit en dat verkrijg je door je water te filteren. 100% kalkvrij wordt uw water echter nooit.

Er zijn verschillende soorten filters verkrijgbaar: filters die je tussen de waterkraan en de waterleiding kunt plaatsen. Deze zijn zeer praktisch in gebruik maar lastig te installeren. Er zijn ook filters als bijvoorbeeld die van Brita of Aqua Select. Deze zijn eenvoudig in gebruik en makkelijk te vernieuwen.

Tenslotte zijn er ook waterfilters van Jura die speciaal zijn gemaakt voor Jura espressoapparaten. Voor alle filters geldt dat deze periodiek vervangen moeten worden. Claris filters moeten na vijftig liter water of na twee maanden vervangen worden. Raadpleeg uw handleiding voor meer informatie.

Aangezien gefilterd water niet 100% kalkvrij is adviseren wij als je gefilterd water gebruikt om minimaal 1 keer per jaar jouw espressoapparaat te ontkalken met een geschikt ontkalkingsmiddel.

© 2021 - 2024 Koffietopia | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel