Commodity versus Koffietopia specialty koffie. Branden met liefde en aandacht.

 

Koffietopia heeft sinds 2006 ervaring in de wereld van koffie en thee.

De huidige commerciële koffieproductie lijkt soms op een grote massa. 

Echter splitst de koffieproductie zich in tweeën en wel in “commodity” en “specialty” koffie. 

Commodity koffie is koffie die om haar goedkope prijs geproduceerd wordt (supermarkt) of geproduceerd wordt voor de cafeïne die er uit geëxtraheerd kan worden voor de productie van bijv. aspirine.

De smaak van deze koffie is ondergeschikt en dient alleen om een goedkope bruine drank, met veel cafeïne te leveren. Het klinkt misschien niet zo romantisch maar dit begrijpen is nodig om de terminologie van specialty koffie beter te kunnen begrijpen.

Specialty arabica koffie wordt geteeld, geoogst (handgeplukt), verwerkt, vervoerd, geroosterd, verkocht en gezet met als primaire focus, smaak! 

Robusta koffie hoort sowieso niet in het rijtje “specialty koffie”.
Dat een (espresso)blend een deel robusta koffiebonen moet bevatten om meer pit en een mooiere cremalaag te verkrijgen is de halve waarheid. 

Voor Koffietopia Veghel is houdbaar een ander begrip dan vers.

Branden met liefde en aandacht.

Met de grootst mogelijke zorg branden wij onze  groene koffie. Vanzelfsprekend willen we ook dat de unieke smaak en geur van de bonen volledig tot z’n recht komt bij het voor u als koffieliefhebber. Dat houden we graag zelf in de hand en daarom branden we onze koffie zelf. Ambachtelijk, met alle liefde, tijd en aandacht die goede koffie verdient.  En uiteraard optimaal vers dus!
Bij het branden ontstaat de bruine kleur en specieke geur en smaak van de koffieboon.  Licht, medium, vol of Italiaans: de manier van branden bepaalt mede de definitieve smaak.

Slow roast

Bij onze manier van branden draait alles om geduld en concentratie. Industriële branderijen branden de bonen snel en onder hoge temperaturen. Bij Koffietopia in Veghel gaat het langzaam en onder lagere temperaturen (ca. 180-200 graden) in onze speciale slow roast koffiebrander.

Tijdens het branden karamelliseren de suikers in de koffieboon en door het Maillard-effect worden de suikers en eiwitten omgezet in smaak en geur. De boon zwelt tot wel 1,5 keer zijn grootte en verliest tijdens het roosteren ongeveer 15% van zijn gewicht door het verlies van vocht.

Door de lage temperatuur en de langere brandtijd spreken we van ‘slow roast’.   Dit is de best manier om de smaak en het aroma van de bonen volledig tot hun recht te laten komen.

© 2021 - 2024 Koffietopia | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel