Als cafeïne junkie moet mij iets van het hart.

De meeste consumenten denken dat Italië het centrum van het heelal is v.w.b. koffie. 

De ongelukkige realiteit is dat Italië al 25 jaar nauwelijks verbeteringen of aanpassingen heeft toegepast in het produceren (branden) van koffie. Dag-in, dag-uit en jaar na jaar zoeken ze, wereldwijd, nog steeds naar de goedkoopste koffiebonen omdat prijs in Italië veel belangrijker is dan smaak.

Ja, er zijn een paar uitzonderingen en zonder twijfel hebben de Italianen in het verleden vele innovaties bedacht en waren ze, lang geleden, echte koffiepioniers (de espresso komt overigens uit Frankrijk).

Je zult zelden, op een uitzondering na, de ware op kwaliteit gerichte Italiaanse merken in de Nederlandse winkels vinden.

Italiaanse koffie's worden vaak in bulk geroosterd en verpakt, opgeslagen in pakhuizen en vervolgens geplaatst in diverse distributiekanalen. Het duurt vaak weken en maanden voordat deze koffie de consument bereikt.

Alle prachtige verhalen over de versheid en de kwaliteit, omdat men gebruikt zou maken van de modernste verpakkingsmethoden, gaan helaas in rook op. 
Vers is heel simpel een ander verhaal dan houdbaar. Het zijn allemaal prachtige PR beelden en foto's van mooie mensen die deze onzin in stand proberen te houden.

Echte koffieliefhebbers weten dat 60 dagen na het roosteren, en in het slechtste geval 90 dagen, je de vers gebrande koffie geconsumeerd moet hebben. Al na 30 dagen gaat koffie degraderen. Het maakt niet uit of deze verpakt is in drie dubbele folie, gevacumeerd is, in cupjes zit of als er stikstof is toegevoegd in de verpakking. En dan hebben we het over koffiebonen. Bij koffie die gemalen is gaat het proces van degraderen vele vele malen sneller. 

Van welke z.g. moderne techniek men ook gebruik maakt……….je kan niet aan het feit van degraderen ontsnappen …… koffie is een prachtig natuurproduct (en bovendien complexer dan wijn).

Schaf om te beginnen een koffiemolen aan en koop je koffie bij een speciaalzaak. Er zal een wereld voor je open gaan, dat beloof ik je.

© 2021 - 2024 Koffietopia | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel