Mag (kan) je koffiebonen invriezen?

"Kan ik mijn koffiebonen invriezen" is een vaak gestelde vraag aan mij. 

Versheid is cruciaal voor een lekker kopje koffie of espresso. Deskundigen zijn het erover eens dat koffie zo snel mogelijk moet worden verbruikt nadat hij is geroosterd, vooral als de originele verpakking al is opengemaakt.

Hoewel er verschillende standpunten bestaan ​​of koffiebonen kunnen worden ingevroren is het voornaamste gegeven dat koffie vocht absorbeert en geuren en smaakjes aanneemt van de lucht om zich heen omdat koffie hygroscopisch (wateraantrekkend) is (leuke woordenschatuitbreiding voor alle coffeefreaks out there).

De meeste koffiecontainers, bewaardozen etc. laten nog steeds kleine hoeveelheden zuurstof toe, waardoor er ook bij koffiebonen vriesbrand kan optreden. Overigens bevriezen vet en de olie in en op de koffiebonen pas bij een exttreem lage temperatuur.

Gebruik daarom altijd, als je beslist verse koffiebonen wilt invriezen, een 100% luchtdichte verpakking. Liefst de originele kunststof, en nog dichtgesealde, verpakking.

Als je ervoor kiest om je koffie in te vriezen koop dan verse koffiebonen in 250 grams verpakkingen i.p.v. kiloverpakkingen.
Zo hoef je niet meteen een hele kilo te ontdooien. 

Het bevriezen van koffiebonen verandert overigens niets in de door jouw gebruikte zetwijze.

Ikzelf ben geen fan van het invriezen van koffiebonen..... of van wat dan ook!

© 2021 - 2024 Koffietopia | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel