Wat je moet weten over kalk

Categorieën

  

Sinds 1931 is het Zwitserse JURA Elektroapparate AG actief in de ontwikkeling van innovatieve en kwalitatief hoogwaardige koffiemachines.

Koffiemachines

De volautomatische JURA koffiemachines staan voor eenvoudige bediening, innovatieve technologieën, een uitstekend ontwerp, een verscheidenheid aan specialiteiten en langdurig koffiegenot. Bekijk alle >


 

Professionele Koffiemachines

De professionele volautomatische JURA koffiemachines staan voor eenvoudige bediening, innovatieve technologieën, een uitstekend ontwerp, een verscheidenheid aan specialiteiten en langdurig koffiegenot. Bekijk alle >


Accessoires

Of het nu een melkopschuimer, koppenwarmer, melkkoeler of mooie kopjes zijn, Jura biedt een verscheidenheid aan hoogwaardige accessoires voor het perfecte koffiegenot. Bekijk alle >

Reiniging / onderhoud

De originele verzorgingsproducten van JURA zorgen, samen met vers gefilterd water, voor een perfecte hygiëne en koffieresultaat. Bekijk alle >


Dit is Jura

Sinds 1931 is het Zwitserse JURA Elektroapparate AG actief in de ontwikkeling van innovatieve en kwalitatief hoogwaardige huishoudelijke apparatuur. Als pionier op het gebied van volautomatische espresso- en koffiemachines brengt JURA al in 1986 een volautomaat voor huishoudelijk gebruik op de markt. Sindsdien is het traditioneel Zwitserse merk met recht een niet meer weg te denken "global player" geworden.
 

Perfecte espresso

JURA heeft het bereidingsproces volledig geperfectioneerd. Het revolutionaire impulsextractieproces (Pulse Extraction Process, P.E.P.®) optimaliseert de extractietijd door het hete water bij ristretto en espresso met regelmatige pulsen en in snelle intervallen door de koffiepoeder te persen.

Wereldwijde service

Volautomaten van JURA onderscheiden zich door de duurzaamheid en de lange levensduur. Zelfs na vele jaren gebruik kunnen de volautomaten eenvoudig onderhouden worden. Onderdelen worden milieuvriendelijk opgeknapt. Een wereldwijd vertakt netwerk van servicecentra en Hospitality Centers tekent hiervoor verantwoordelijk.

Eco-intelligentie

Een uitgesproken milieubewustzijn is voor JURA net zo belangrijk als het spaarzame gebruik van grondstoffen en energie. Daarom heeft JURA zich volledig toegelegd op volautomaten. Deze bereiden koffiespecialiteiten individueel toe, overtuigen met een voorbeeldige energie-efficiëntie en voorkomen onnodig verpakkingsafval.

De Key Technologies van JURA: vers bereid, zonder capsules

Kies je voor een Jura koffiemachine? Dan kies je voor kwaliteit, uitstraling en veel gebruiksgemak. Wat voor type koffiedrinker je ook bent, met Jura word je in jouw behoefte voorzien. Met een Jura espressomachine bereid je met de grootste zorg een espresso, tot een cappuccino die je met 1 druk op de knop zet.
 

AromaG3-molen

De koffiebonen worden altijd vers gemalen – dit garandeert een maximum aan aroma. Via de maalgraad kan de gewenste fijnheid van de gemalen koffie worden ingesteld. Hierdoor wordt de doorlooptijd van het water beïnvloed. Hierbij geldt: hoe fijner de gemalen koffie, des te intenser de smaak. 
De snijhoeken in de maalkegels van de AromaG3-molen zijn geperfectioneerd. De ingenieurs van JURA zijn er daarbij in geslaagd de efficiëntie aanzienlijk te vergroten. Hierdoor wordt het veelzijdige natuurlijke aroma optimaal geconserveerd en wordt de duur van het maalproces met de helft gereduceerd.
 

I.W.S.

Koffie bestaat voor 98% uit water. Zonder filtering van het water leidt kalkaanslag tot verkalking van uw apparaat. JURA biedt via het Intelligent Water System (I.W.S.®) met CLARIS Smart-filterpatroon een intelligente oplossing:
  • Het apparaat wordt beschermd tegen kalkafzettingen en heeft een langere levensduur.
  • Het apparaat hoeft niet ontkalkt te worden.
  • Een gelijkblijvende kwaliteit van water en koffie is gegarandeerd.
  • De revolutionaire technologie van het intelligente watersysteem herkent automatisch of een filter geplaatst is, en dat zonder enige noodzakelijke programmering.

I.P.B.A.S.© & P.E.P.©

Intelligent Pre-Brew Aroma System (I.P.B.A.S.©) is een voorwelsysteem waarmee koffie van iedere melange en branding een maximum aan aroma ontwikkelt. De zetgroep is hét centrale element van een koffie-volautomaat. De variabele zetgroep van JURA kan 5 tot 16 g gemalen koffie bevatten. De koffie kan zo naar de persoonlijke smaak worden ingesteld.
Het impulsextractieproces (Pulse Extraction Process, P.E.P.®) zorgt ervoor dat het maximale aroma behouden blijft, zelfs bij zeer kleine koffiespecialiteiten zoals espresso of ristretto. Het water wordt in korte impulsen door de gemalen koffie geperst en optimaliseert de extractietijd.

Wat je moet weten over kalk en waarom onderhoud van je koffiemachine nodig is.

verkalktelement.jpg

De meest voorkomende oorzaak van defecten aan espressomachines is kalk: nog meer dan bij andere elektrische apparaten zoals wasmachines en strijkijzers. Kalk kan ervoor zorgen dat je koffie niet warm genoeg
wordt, kalk kan lekkages veroorzaken met allerlei gevolgen als een nat aanrecht, roest en ook kortsluiting. Deze klachten brengen doorgaans dure reparaties met zich mee, temeer omdat storingen die zijn veroorzaakt door kalkaanslag niet onder de garantie vallen.

Om te voorkomen dat je espressoapparaat vroegtijdig kapot gaat aan de gevolgen van kalk volgen er enkele tips en opmerkingen over het ontkalken van espressoapparatuur.

Er zijn 2 manieren om een espressoapparaat zo kalkvrij mogelijk te houden:

1. Regelmatig ontkalken

Bij het ontkalken verwijder je de kalkaanslag aan de binnenzijde van de machine. Als je dit niet op tijd doet wordt de aanslag zo hardnekkig dat deze met ontkalkingsmiddel niet meer te verwijderen is.

Volautomatische espressoapparaten zijn vaak zo in te stellen dat deze tijdig waarschuwen wanneer je ze moet ontkalken. Wanneer je kiest voor deze methode dien je je espressoapparaat in te stellen op de juiste waterhardheid. In de meeste gevallen adviseren wij om hardheid 3 of 4 in te stellen. Raadpleeg uw handleiding voor nadere informatie.

2. Behandeld water gebruiken

De beste methode om je apparaat te beschermen is door te voorkomen dat er een kalkaanslag ontstaat. Dit kan door water te gebruiken waar zo min mogelijk kalk in zit en dat verkrijg je door je water te filteren. 100% kalkvrij wordt uw water echter nooit.

Er zijn verschillende soorten filters verkrijgbaar: filters die je tussen de waterkraan en de waterleiding kunt plaatsen. Deze zijn zeer praktisch in gebruik maar lastig te installeren. Er zijn ook filters als bijvoorbeeld die van Brita of Aqua Select. Deze zijn eenvoudig in gebruik en makkelijk te vernieuwen.

Tenslotte zijn er ook Claris filters van Jura die speciaal zijn gemaakt voor Jura espressoapparaten. Voor alle filters geldt dat deze periodiek vervangen moeten worden. Claris filters moeten na vijftig liter water of na twee maanden vervangen worden. Raadpleeg uw handleiding voor meer informatie.

Aangezien gefilterd water niet 100% kalkvrij is adviseren wij als je gefilterd water gebruikt om minimaal 1 keer per jaar jouw espressoapparaat te ontkalken met ontkalkingsmiddel.