Waarom onze koffie?

Categorieën

  

Sinds 1931 is het Zwitserse JURA Elektroapparate AG actief in de ontwikkeling van innovatieve en kwalitatief hoogwaardige koffiemachines.

Koffiemachines

De volautomatische JURA koffiemachines staan voor eenvoudige bediening, innovatieve technologieën, een uitstekend ontwerp, een verscheidenheid aan specialiteiten en langdurig koffiegenot. Bekijk alle >


 

Professionele Koffiemachines

De professionele volautomatische JURA koffiemachines staan voor eenvoudige bediening, innovatieve technologieën, een uitstekend ontwerp, een verscheidenheid aan specialiteiten en langdurig koffiegenot. Bekijk alle >


Accessoires

Of het nu een melkopschuimer, koppenwarmer, melkkoeler of mooie kopjes zijn, Jura biedt een verscheidenheid aan hoogwaardige accessoires voor het perfecte koffiegenot. Bekijk alle >

Reiniging / onderhoud

De originele verzorgingsproducten van JURA zorgen, samen met vers gefilterd water, voor een perfecte hygiëne en koffieresultaat. Bekijk alle >


Dit is Jura

Sinds 1931 is het Zwitserse JURA Elektroapparate AG actief in de ontwikkeling van innovatieve en kwalitatief hoogwaardige huishoudelijke apparatuur. Als pionier op het gebied van volautomatische espresso- en koffiemachines brengt JURA al in 1986 een volautomaat voor huishoudelijk gebruik op de markt. Sindsdien is het traditioneel Zwitserse merk met recht een niet meer weg te denken "global player" geworden.
 

Perfecte espresso

JURA heeft het bereidingsproces volledig geperfectioneerd. Het revolutionaire impulsextractieproces (Pulse Extraction Process, P.E.P.®) optimaliseert de extractietijd door het hete water bij ristretto en espresso met regelmatige pulsen en in snelle intervallen door de koffiepoeder te persen.

Wereldwijde service

Volautomaten van JURA onderscheiden zich door de duurzaamheid en de lange levensduur. Zelfs na vele jaren gebruik kunnen de volautomaten eenvoudig onderhouden worden. Onderdelen worden milieuvriendelijk opgeknapt. Een wereldwijd vertakt netwerk van servicecentra en Hospitality Centers tekent hiervoor verantwoordelijk.

Eco-intelligentie

Een uitgesproken milieubewustzijn is voor JURA net zo belangrijk als het spaarzame gebruik van grondstoffen en energie. Daarom heeft JURA zich volledig toegelegd op volautomaten. Deze bereiden koffiespecialiteiten individueel toe, overtuigen met een voorbeeldige energie-efficiëntie en voorkomen onnodig verpakkingsafval.

De Key Technologies van JURA: vers bereid, zonder capsules

Kies je voor een Jura koffiemachine? Dan kies je voor kwaliteit, uitstraling en veel gebruiksgemak. Wat voor type koffiedrinker je ook bent, met Jura word je in jouw behoefte voorzien. Met een Jura espressomachine bereid je met de grootste zorg een espresso, tot een cappuccino die je met 1 druk op de knop zet.
 

AromaG3-molen

De koffiebonen worden altijd vers gemalen – dit garandeert een maximum aan aroma. Via de maalgraad kan de gewenste fijnheid van de gemalen koffie worden ingesteld. Hierdoor wordt de doorlooptijd van het water beïnvloed. Hierbij geldt: hoe fijner de gemalen koffie, des te intenser de smaak. 
De snijhoeken in de maalkegels van de AromaG3-molen zijn geperfectioneerd. De ingenieurs van JURA zijn er daarbij in geslaagd de efficiëntie aanzienlijk te vergroten. Hierdoor wordt het veelzijdige natuurlijke aroma optimaal geconserveerd en wordt de duur van het maalproces met de helft gereduceerd.
 

I.W.S.

Koffie bestaat voor 98% uit water. Zonder filtering van het water leidt kalkaanslag tot verkalking van uw apparaat. JURA biedt via het Intelligent Water System (I.W.S.®) met CLARIS Smart-filterpatroon een intelligente oplossing:
  • Het apparaat wordt beschermd tegen kalkafzettingen en heeft een langere levensduur.
  • Het apparaat hoeft niet ontkalkt te worden.
  • Een gelijkblijvende kwaliteit van water en koffie is gegarandeerd.
  • De revolutionaire technologie van het intelligente watersysteem herkent automatisch of een filter geplaatst is, en dat zonder enige noodzakelijke programmering.

I.P.B.A.S.© & P.E.P.©

Intelligent Pre-Brew Aroma System (I.P.B.A.S.©) is een voorwelsysteem waarmee koffie van iedere melange en branding een maximum aan aroma ontwikkelt. De zetgroep is hét centrale element van een koffie-volautomaat. De variabele zetgroep van JURA kan 5 tot 16 g gemalen koffie bevatten. De koffie kan zo naar de persoonlijke smaak worden ingesteld.
Het impulsextractieproces (Pulse Extraction Process, P.E.P.®) zorgt ervoor dat het maximale aroma behouden blijft, zelfs bij zeer kleine koffiespecialiteiten zoals espresso of ristretto. Het water wordt in korte impulsen door de gemalen koffie geperst en optimaliseert de extractietijd.

Commodity versus Koffietopia specialty koffie. Branden met liefde en aandacht.

Koffiebranderij Koffietopia Veghel

Koffietopia koffiebranderij heeft inmiddels 14 jaar ervaring in de wereld van koffie en thee.

De huidige commerciële koffieproductie lijkt soms op een grote massa. 

Echter splitst de koffieproductie zich in tweeën en wel in “commodity” en “specialty” koffie. 

Commodity koffie is koffie die om haar goedkope prijs geproduceerd wordt (supermarkt) of geproduceerd wordt voor de cafeïne die er uit geëxtraheerd kan worden voor de productie van bijv. aspirine.

De smaak van deze koffie is ondergeschikt en dient alleen om een goedkope bruine drank, met veel cafeïne te leveren. Het klinkt misschien niet zo romantisch maar dit begrijpen is nodig om de terminologie van specialty koffie beter te kunnen begrijpen.

Specialty arabica koffie wordt geteeld, geoogst (handgeplukt), verwerkt, vervoerd, geroosterd, verkocht en gezet met als primaire focus, smaak! 

Robusta koffie hoort sowieso niet in het rijtje “specialty koffie”.
Dat een (espresso)blend een deel robusta koffiebonen moet bevatten om meer pit en een mooiere cremalaag te verkrijgen is een fabeltje en berust louter op het hierboven omschreven prijsverhaal.

Koffietopia Veghel werkt uitsluitend met, in eigen huis, vers geroosterde 100% specialty arabica koffie, en dat proef je!

Voor Koffietopia Veghel is houdbaar een ander begrip dan vers.

Branden met liefde en aandacht.

Met de grootst mogelijke zorg branden wij onze  groene koffie. Vanzelfsprekend willen we ook dat de unieke smaak en geur van de bonen volledig tot z’n recht komt bij het voor u als koffieliefhebber. Dat houden we graag zelf in de hand en daarom branden we onze koffie zelf. Ambachtelijk, met alle liefde, tijd en aandacht die goede koffie verdient.  En uiteraard optimaal vers dus!
Bij het branden ontstaat de bruine kleur en specieke geur en smaak van de koffieboon.  Licht, medium, vol of Italiaans: de manier van branden bepaalt mede de definitieve smaak.

Slow roast

Bij onze manier van branden draait alles om geduld en concentratie. Industriële branderijen branden de bonen snel en onder hoge temperaturen. Bij Koffietopia in Veghel gaat het langzaam en onder lagere temperaturen (ca. 180-200 graden) in onze speciale slow roast koffiebrander.

Tijdens het branden karamelliseren de suikers in de koffieboon en door het Maillard-effect worden de suikers en eiwitten omgezet in smaak en geur. De boon zwelt tot wel 1,5 keer zijn grootte en verliest tijdens het roosteren ongeveer 15% van zijn gewicht door het verlies van vocht.

Door de lage temperatuur en de langere brandtijd spreken we van ‘slow roast’.   Dit is de best manier om de smaak en het aroma van de bonen volledig tot hun recht te laten komen.