Tips voor geweldige filterkoffie

Categorieën

  

Sinds 1931 is het Zwitserse JURA Elektroapparate AG actief in de ontwikkeling van innovatieve en kwalitatief hoogwaardige koffiemachines.

Koffiemachines

De volautomatische JURA koffiemachines staan voor eenvoudige bediening, innovatieve technologieën, een uitstekend ontwerp, een verscheidenheid aan specialiteiten en langdurig koffiegenot. Bekijk alle >


 

Professionele Koffiemachines

De professionele volautomatische JURA koffiemachines staan voor eenvoudige bediening, innovatieve technologieën, een uitstekend ontwerp, een verscheidenheid aan specialiteiten en langdurig koffiegenot. Bekijk alle >


Accessoires

Of het nu een melkopschuimer, koppenwarmer, melkkoeler of mooie kopjes zijn, Jura biedt een verscheidenheid aan hoogwaardige accessoires voor het perfecte koffiegenot. Bekijk alle >

Reiniging / onderhoud

De originele verzorgingsproducten van JURA zorgen, samen met vers gefilterd water, voor een perfecte hygiëne en koffieresultaat. Bekijk alle >


Dit is Jura

Sinds 1931 is het Zwitserse JURA Elektroapparate AG actief in de ontwikkeling van innovatieve en kwalitatief hoogwaardige huishoudelijke apparatuur. Als pionier op het gebied van volautomatische espresso- en koffiemachines brengt JURA al in 1986 een volautomaat voor huishoudelijk gebruik op de markt. Sindsdien is het traditioneel Zwitserse merk met recht een niet meer weg te denken "global player" geworden.
 

Perfecte espresso

JURA heeft het bereidingsproces volledig geperfectioneerd. Het revolutionaire impulsextractieproces (Pulse Extraction Process, P.E.P.®) optimaliseert de extractietijd door het hete water bij ristretto en espresso met regelmatige pulsen en in snelle intervallen door de koffiepoeder te persen.

Wereldwijde service

Volautomaten van JURA onderscheiden zich door de duurzaamheid en de lange levensduur. Zelfs na vele jaren gebruik kunnen de volautomaten eenvoudig onderhouden worden. Onderdelen worden milieuvriendelijk opgeknapt. Een wereldwijd vertakt netwerk van servicecentra en Hospitality Centers tekent hiervoor verantwoordelijk.

Eco-intelligentie

Een uitgesproken milieubewustzijn is voor JURA net zo belangrijk als het spaarzame gebruik van grondstoffen en energie. Daarom heeft JURA zich volledig toegelegd op volautomaten. Deze bereiden koffiespecialiteiten individueel toe, overtuigen met een voorbeeldige energie-efficiëntie en voorkomen onnodig verpakkingsafval.

De Key Technologies van JURA: vers bereid, zonder capsules

Kies je voor een Jura koffiemachine? Dan kies je voor kwaliteit, uitstraling en veel gebruiksgemak. Wat voor type koffiedrinker je ook bent, met Jura word je in jouw behoefte voorzien. Met een Jura espressomachine bereid je met de grootste zorg een espresso, tot een cappuccino die je met 1 druk op de knop zet.
 

AromaG3-molen

De koffiebonen worden altijd vers gemalen – dit garandeert een maximum aan aroma. Via de maalgraad kan de gewenste fijnheid van de gemalen koffie worden ingesteld. Hierdoor wordt de doorlooptijd van het water beïnvloed. Hierbij geldt: hoe fijner de gemalen koffie, des te intenser de smaak. 
De snijhoeken in de maalkegels van de AromaG3-molen zijn geperfectioneerd. De ingenieurs van JURA zijn er daarbij in geslaagd de efficiëntie aanzienlijk te vergroten. Hierdoor wordt het veelzijdige natuurlijke aroma optimaal geconserveerd en wordt de duur van het maalproces met de helft gereduceerd.
 

I.W.S.

Koffie bestaat voor 98% uit water. Zonder filtering van het water leidt kalkaanslag tot verkalking van uw apparaat. JURA biedt via het Intelligent Water System (I.W.S.®) met CLARIS Smart-filterpatroon een intelligente oplossing:
  • Het apparaat wordt beschermd tegen kalkafzettingen en heeft een langere levensduur.
  • Het apparaat hoeft niet ontkalkt te worden.
  • Een gelijkblijvende kwaliteit van water en koffie is gegarandeerd.
  • De revolutionaire technologie van het intelligente watersysteem herkent automatisch of een filter geplaatst is, en dat zonder enige noodzakelijke programmering.

I.P.B.A.S.© & P.E.P.©

Intelligent Pre-Brew Aroma System (I.P.B.A.S.©) is een voorwelsysteem waarmee koffie van iedere melange en branding een maximum aan aroma ontwikkelt. De zetgroep is hét centrale element van een koffie-volautomaat. De variabele zetgroep van JURA kan 5 tot 16 g gemalen koffie bevatten. De koffie kan zo naar de persoonlijke smaak worden ingesteld.
Het impulsextractieproces (Pulse Extraction Process, P.E.P.®) zorgt ervoor dat het maximale aroma behouden blijft, zelfs bij zeer kleine koffiespecialiteiten zoals espresso of ristretto. Het water wordt in korte impulsen door de gemalen koffie geperst en optimaliseert de extractietijd.

Tips van de Brewmaster voor de beste filterkoffie

Jonge vrouw drinkt een kop koffie

Op het gebied van intensiteit en body is espresso de absolute winnaar.
Ben je echter op zoek naar de verfijnde nuances die onze koffie`s bieden denk dan ook eens aan 'the good old' filterkoffie.

Als, door het SCAE gecertificeerd, brewmaster neem ik je mee in wetenschap van filterkoffie.
De koffiefiltermachines die wij aanbieden zijn dan ook allemaal Gold Cup approved door het "European Coffee Brewing Centre"

De kwaliteit en de smaak van koffie wordt niet alleen bepaald door de zetwijze, maar ook door de soort koffie die je kiest. Uit welk land komt de koffie, uit welke regio, welke estate en van welke struik(boom)? Of is het een melange van verschillende landen, regio`s en rassen? Hou je van donker geroosterde bonen of van een lichtere geroosterde boon of iets daar tussenin? Met welke maalgraad is de koffie gemalen en met welk maalsysteem? Probeer creatief te zijn en ga experimenteren met verschillende rassen en herkomstlanden.

Hoe je ook kiest, er zijn een aantal belangrijke regels die je moet volgen bij het bereiden van koffie. Dit is de enige manier waarop je het perfecte kopje koffie kunt krijgen met de best mogelijke kwaliteit.

Koffiezetapparaat
Zorg ervoor dat je machine schoon is. Reinig na elk gebruik de machines met schoon, warm water en droog met een zachte doek. Controleer of er zich geen koffieaanslag (koffievet) heeft gevormd in het apparaat, deze overblijfselen van koffieolie kan leiden tot een bittere en enigszins ranzige smaak reinig met name het koffiefilter goed.

Koffiebranderij
Koop de koffie na het branden zo snel mogelijk. Vers gebrande koffie is essentieel om de perfecte koffie te genieten. Koop uw koffie in kleine porties en alleen zoveel als je kan consumeren binnen 1-2 weken.

Koffiemaalsel en maalgraad
Koop je hele koffiebonen, dan moet je de bonen zo kort mogelijk voor het gebruik malen. Kom je laten adviseren welke koffiemolen bij jouw past. 

"The Grind" (de mailing) is van cruciaal belang voor de smaak van filterkoffie. Als de koffie te bitter smaakt kan het zijn dat de koffie te fijn gemalen is. Als de koffie te slap of te waterig smaakt kan het zijn dat je te grof gemalen hebt. Probeer verschillende maalgraden uit om zo het optimum voor jouw smaak te vinden. We gaan altijd uit van vers geroosterde koffie. Versheid is een ander begrip dan uiterste houdbaarheid.

Als je niet zeker weet hoe te beginnen email ons dan gerust. In onze microbranderij roosteren wij onze eigen koffie. Op deze website vind je vele verschillende koffie`s met hun smaakomschrijvingen.

Gebruik de koffie nooit meer dan een keer. Bij het bereiden worden alle extracten uit de koffie "gehaald" wat overblijft zijn alleen nog maar de bittere ingrediënten en onnodige cafeïne.

Het koffiefilter
Papier filtert door haar eigenschappen lipoïde (samengestelde vetten) uit de (koffie)vloeistof. Dit betekent dat alle natuurlijke vluchtige oliën of colloïden, de aromadragers van de koffie er uit gefilterd worden. Om dit te voorkomen kun je een permanent en herbruikbaar goudfilter gebruiken. Deze goudfilters verstoren de aroma`s en de natuurlijke smaak van koffiemaalsel niet.

Water is niet zomaar water
Het gebruikte water is zeer belangrijk voor de kwaliteit van koffie. Als het water uit de kraan een natuurlijke smaak (bijv. chloor of veel ijzer) heeft, gebruik dan bijvoorbeeld flessenwater. Het water waar je de koffie mee gaat bereiden moet koud zijn. Gebruik geen gedestilleerd water.

Verhouding koffie tot water
Kortom, de verhouding is afhankelijk van persoonlijke smaak. Met de Moccamaster en de Bravilor Junior adviseren wij
60 gram koffie per liter water (ongeveer 8 kopjes) en 75 gram voor een volle pot (1,25L)

Watertemperatuur tijdens het zetten
Daar waar andere koffiefilterapparaten slecht een temperatuur bereiken tussen de 80-85° C verhitten de Moccamaster en de Bravilor Junior het water tot een constante temperatuur van 92-96° C. Dit is de de exact juiste temperatuur die nodig is voor een volledige extractie van het koffiemaalsel. Te koud water zal leiden tot een zwak aroma en een verlies aan smaak. Te heet water zal het aroma eveneens geen goed en de koffie verbranden.Gecertificeerd Scae Brewmaster

Zettijd
Een andere belangrijke factor voor de perfecte koffie is de tijd dat het water in contact is met koffiemaalsel. Bij het bereiden van filterkoffie is de optimale zettijd 5-6 minuten. Een langere periode betekent er meer bittere stoffen worden "uitgespoeld". Bij een kortere zettijd zullen de aromastoffen niet voldoende extraheren.

Nadat de koffie doorgelopen is
Het beste kun je de koffie schenken in een voorverwarmd kopje. Zo blijft de koffie langer op temperatuur en verliest minder snel haar kostbare aroma`s. Koffie verliest na verloop van tijd haar aroma. Zet daarom zoveel koffie als je denkt nodig te hebben.

Wil je de koffie wat langer bewaren zet deze dan op een warmhoudplaatje met een temperatuur van hooguit 80-85 ° C. Onze Moccamasters en de Espressions Junior filterapparaten zijn van een warmhoudplaatje houden de koffie op deze bewaartemperatuur. De maximale duur voor het bewaren op een warmhoudplaatje zou niet meer dan 15 minuten moeten bedragen, daarna begint de koffie een verbrande smaak te ontwikkelen. Voor een langere bewaartijd van maximaal 45 minuten kiest je een Moccamaster met thermoskan of schenkt je de koffie direct na het zetten in een voorverwarmde thermoskan. Warm koffie nooit opnieuw op.

Geniet van uw koffie
Een perfect geprepareerde kop koffie moet net zo gedronken als ze bereid is.  Neem een moment om van de geur te genieten, neem een slok om de smaak waar te nemen en tot je te nemen. Hoe hebben de smaak, de body en de balans zich ontwikkeld? 

Een heerlijk "volle" kop koffie, die goed in balans is, zal je de wereld om je heen voor een moment doen vergeten en je laten wegdromen naar exotische koffielanden.

Heb je nog vragen? Neem gerust contact op.