Onderhoud koffiemachines

Categorieën

  

Sinds 1931 is het Zwitserse JURA Elektroapparate AG actief in de ontwikkeling van innovatieve en kwalitatief hoogwaardige koffiemachines.

Koffiemachines

De volautomatische JURA koffiemachines staan voor eenvoudige bediening, innovatieve technologieën, een uitstekend ontwerp, een verscheidenheid aan specialiteiten en langdurig koffiegenot. Bekijk alle >


 

Professionele Koffiemachines

De professionele volautomatische JURA koffiemachines staan voor eenvoudige bediening, innovatieve technologieën, een uitstekend ontwerp, een verscheidenheid aan specialiteiten en langdurig koffiegenot. Bekijk alle >


Accessoires

Of het nu een melkopschuimer, koppenwarmer, melkkoeler of mooie kopjes zijn, Jura biedt een verscheidenheid aan hoogwaardige accessoires voor het perfecte koffiegenot. Bekijk alle >

Reiniging / onderhoud

De originele verzorgingsproducten van JURA zorgen, samen met vers gefilterd water, voor een perfecte hygiëne en koffieresultaat. Bekijk alle >


Dit is Jura

Sinds 1931 is het Zwitserse JURA Elektroapparate AG actief in de ontwikkeling van innovatieve en kwalitatief hoogwaardige huishoudelijke apparatuur. Als pionier op het gebied van volautomatische espresso- en koffiemachines brengt JURA al in 1986 een volautomaat voor huishoudelijk gebruik op de markt. Sindsdien is het traditioneel Zwitserse merk met recht een niet meer weg te denken "global player" geworden.
 

Perfecte espresso

JURA heeft het bereidingsproces volledig geperfectioneerd. Het revolutionaire impulsextractieproces (Pulse Extraction Process, P.E.P.®) optimaliseert de extractietijd door het hete water bij ristretto en espresso met regelmatige pulsen en in snelle intervallen door de koffiepoeder te persen.

Wereldwijde service

Volautomaten van JURA onderscheiden zich door de duurzaamheid en de lange levensduur. Zelfs na vele jaren gebruik kunnen de volautomaten eenvoudig onderhouden worden. Onderdelen worden milieuvriendelijk opgeknapt. Een wereldwijd vertakt netwerk van servicecentra en Hospitality Centers tekent hiervoor verantwoordelijk.

Eco-intelligentie

Een uitgesproken milieubewustzijn is voor JURA net zo belangrijk als het spaarzame gebruik van grondstoffen en energie. Daarom heeft JURA zich volledig toegelegd op volautomaten. Deze bereiden koffiespecialiteiten individueel toe, overtuigen met een voorbeeldige energie-efficiëntie en voorkomen onnodig verpakkingsafval.

De Key Technologies van JURA: vers bereid, zonder capsules

Kies je voor een Jura koffiemachine? Dan kies je voor kwaliteit, uitstraling en veel gebruiksgemak. Wat voor type koffiedrinker je ook bent, met Jura word je in jouw behoefte voorzien. Met een Jura espressomachine bereid je met de grootste zorg een espresso, tot een cappuccino die je met 1 druk op de knop zet.
 

AromaG3-molen

De koffiebonen worden altijd vers gemalen – dit garandeert een maximum aan aroma. Via de maalgraad kan de gewenste fijnheid van de gemalen koffie worden ingesteld. Hierdoor wordt de doorlooptijd van het water beïnvloed. Hierbij geldt: hoe fijner de gemalen koffie, des te intenser de smaak. 
De snijhoeken in de maalkegels van de AromaG3-molen zijn geperfectioneerd. De ingenieurs van JURA zijn er daarbij in geslaagd de efficiëntie aanzienlijk te vergroten. Hierdoor wordt het veelzijdige natuurlijke aroma optimaal geconserveerd en wordt de duur van het maalproces met de helft gereduceerd.
 

I.W.S.

Koffie bestaat voor 98% uit water. Zonder filtering van het water leidt kalkaanslag tot verkalking van uw apparaat. JURA biedt via het Intelligent Water System (I.W.S.®) met CLARIS Smart-filterpatroon een intelligente oplossing:
 • Het apparaat wordt beschermd tegen kalkafzettingen en heeft een langere levensduur.
 • Het apparaat hoeft niet ontkalkt te worden.
 • Een gelijkblijvende kwaliteit van water en koffie is gegarandeerd.
 • De revolutionaire technologie van het intelligente watersysteem herkent automatisch of een filter geplaatst is, en dat zonder enige noodzakelijke programmering.

I.P.B.A.S.© & P.E.P.©

Intelligent Pre-Brew Aroma System (I.P.B.A.S.©) is een voorwelsysteem waarmee koffie van iedere melange en branding een maximum aan aroma ontwikkelt. De zetgroep is hét centrale element van een koffie-volautomaat. De variabele zetgroep van JURA kan 5 tot 16 g gemalen koffie bevatten. De koffie kan zo naar de persoonlijke smaak worden ingesteld.
Het impulsextractieproces (Pulse Extraction Process, P.E.P.®) zorgt ervoor dat het maximale aroma behouden blijft, zelfs bij zeer kleine koffiespecialiteiten zoals espresso of ristretto. Het water wordt in korte impulsen door de gemalen koffie geperst en optimaliseert de extractietijd.

Voor reparaties en onderhoud werken wij uitsluitend samen met Jura en Nivona


Welke merken koffiemachines kun je bij ons aanbieden:

 • Jura (vaste tarieven en garanties)
 • Nivona

Heb je nog vragen neemt dan gerust contact met ons op.

Net als uw auto heeft ook uw koffieapparaat onderhoud nodig......

onderhoud.jpg

Alle espressoapparaten hebben onderhoud nodig. Er zijn nu eenmaal onderdelen in espressoapparatuur die geen leven lang meegaan en derhalve onderhouden of vervangen moeten worden.
Er slijten bijvoorbeeld rubberen ringen en maalschijven; verwarmingselementen kunnen verkalken. Een volautomatische espressomachine is eigenlijk net een auto. Regelmatig verse olie, een paar nieuwe banden en nog een aantal zaken en u kunt zorgeloos autorijden. Zonder onderhoud gaat een auto niet lang mee. Net zomin gaat een espressoapparaat lang mee als er niet regelmatig iets aan onderhoud gedaan wordt. Daar staat tegenover dat u thuis kunt genieten van een kopje koffie, espresso of cappuccino, (bijna) net zo lekker als in bij ons in de winkel gewend bent, elke dag weer.

Halfautomaten/ zeefdragermachines (Pistonapparaten):

Alvorens enkele tips te verstrekken over het onderhoud van pistonmachines is het van belang nog nader in te gaan op het gebruik van espressomachines. De machine is gemaakt voor het zetten van kleine espressokopjes (max. 60 ml.). De maximale doorloop is 20 - 30 seconden per espressokopje. Daarvoor is het nodig fijn gemalen koffie te gebruiken, specifiek voor espressoapparaten. Veel mensen gebruiken ook de machines om een grotere kop koffie te zetten of zelfs een mok hiermee te vullen.

Na 30 seconden voegt de koffie niets meer toe aan de kwaliteit van het eindproduct. Integendeel, de kwaliteit van de koffie loopt vanaf dit moment sterk terug. Tevens kunnen er lekkages in uw espressoapparaat  optreden, door te lang te fijn gemalen koffie er doorheen te laten lopen. Gebruik voor een kopje espresso ongeveer 7-8 gram koffie per kopje. De exacte hoeveelheid kan per machine variëren en kan ook afhankelijk zijn van uw smaak.

Wanneer u toch een grotere kop koffie wilt zetten, kunt u twee dingen doen: Of u vult uw koffie aan met heet water, of u gebruikt speciaal voor deze koffie een grover gemalen koffie. Dat heet dan een "Lungo" (lange koffie) of een "Americano".

Het onderhoud van pistonapparatuur is relatief eenvoudig. Kalk is ook bij deze machines een belangrijke vijand. Regelmatig onderhoud is dus ook bij deze machines van belang. Raadpleeg eerst uw onderhoudsinstructies.

Dagelijks onderhoud

 • Filter en piston onder de kraan met een borsteltje reinigen.
 • Waterreservoir vullen met vers water.
 • Water door het systeem spoelen.
 • Lekbak leegmaken en reinigen.
 • Apparaat met geplaatste pistonhouder goed op temperatuur laten komen alvorens een espresso te bereiden.
 • Na het melk opschuimen de stoompijp reinigen en controleer of de gaatjes van het stoompijpje open is.

Maandelijks onderhoud

 • Verwijder het doucheplaatje en waar mogelijk de rubberen ring
 • Doucheplaatje met borstel reinigen
 • Controleer of het pistonrubber niet is verhard en indien nodig vernieuwen
 • Afhankelijk van het soort machine ontkalkt u het apparaat. Volg daarbij nauwgezet de instructies van uw gebruiksaanwijzing die bij uw machine verstrekt is. De ontkalkingsprocedure verschilt per type machine

Gebruik nooit azijn voor uw machine. Koop hiervoor bijv. een snelontkalker bij uw speciaalzaak.

Volautomatische espressomachines:

Volautomatische espressomachines hebben meer onderhoud nodig in vergelijk met de klassieke halfautomaten (pistonapparatuur).
Een volautomaat heeft namelijk meer onderdelen die storingen kunnen vertonen, denkt u aan: de maalmachine, de pomp, de zetgroep en het elektronisch gedeelte. Het is verstandig om € 0,05 per kopje te reserveren voor onderhoud. U kunt een dergelijke machine het best vergelijken met een auto. Ook in deze situatie is onderhoud noodzakelijk en moeten met een zekere regelmaat onderdelen vernieuwd worden.
Daar tegenover staat dat u dagelijks, met meer gemak, gebruik kunt maken van een volautomaat.

Tips

 • Volg de instructies met betrekking tot het onderhoud nauwgezet. Een deel van deze instructies worden weergegeven op het display van uw volautomatische machine (mits dit een onderdeel uit maakt van uw machine).
 • Reinig uw apparaat regelmatig. Bij machines met een uitneembare zetgroep kunt u deze afspoelen met lauw water. Ook het filter gedeelte kunt u schoon maken. Met betrekking tot de Jura apparatuur dient u daarvoor de Jura reinigingstabletten te gebruiken.
 • Gebruik zoveel als mogelijk kalkarm water.
 • Bij onvoldoende onderhoud of het niet nakomen van de onderhoudsinstructies geldt in alle gevallen dat de fabrikant geen garantie meer verleent.

Servicebeurten

Een servicebeurt bij een volautomaat bestaat uit verschillende onderdelen. Afhankelijk van het merk en het type worden meer of minder onderdelen vervangen of gereinigd.