Zijn vette koffiebonen slecht voor mijn koffie machine?

Zijn vette koffiebonen slecht voor mijn koffie machine?

Zijn vette koffiebonen slecht voor mijn koffie machine?

Zijn vette koffiebonen slecht voor mijn koffie machine?

Geplaatst op 28-7-2019 door Danny van Koffietopia

Zijn vette koffiebonen slecht voor mijn koffie machine, nee maar...!

Oorzaak

Om maar direct een aantal misconceptie uit de wereld te helpen: Alle koffiebonen bevatten vetten/oliën. Het vette laagje dat je op de boon kunt aantreffen is het resultaat van het brandproces. Na de tweede crack komen de oliën uit de boon vrij. Wanneer er op zeer hoge temperatuur gebrand wordt, zorgen deze oliën voor een vettig laagje op de boon.

Zijn vette koffiebonen schadelijk voor mijn machine?

In principe zijn alle gebrande koffiebonen geschikt voor het gebruik in koffiemachines. Echter, er zijn veel koffiebonen verkrijgbaar die een vettig laagje hebben. Dit vettige laagje resulteert in snellere vervuiling in de molen, de zetgroep en in de koffie-uitloop. In het algemeen kun je stellen dat je machine eerder toe is aan een onderhoudsbeurt wanneer je gebruik maakt van vettige koffiebonen.

Hoe weet ik of ik vette koffiebonen koop?

Op de zak waarin de koffiebonen verpakt zitten staat eigenlijk nooit of de koffiebonen vet zijn. Eigenlijk weet je dit pas wanneer je de zak opent. Mocht je willen voorkomen dat je vette koffiebonen koopt, vermijd dan de 'dark roast' blends. Deze koffiebonen zijn donkerder gebrand, waardoor ze de tweede crack voorbij zijn en een vettig laagje op de bonen hebben. Wil je zeker zijn van droge koffiebonen dan kun je eens een kijkje nemen in ons assortiment. Al onze koffiebonen zijn droog gebrand.

Reacties