Net als uw auto heeft ook uw koffieapparaat onderhoud nodig......

onderhoud.jpg

Alle espressoapparaten hebben onderhoud nodig. Er zijn nu eenmaal onderdelen in espressoapparatuur die geen leven lang meegaan en derhalve onderhouden of vervangen moeten worden.
Er slijten bijvoorbeeld rubberen ringen en maalschijven; verwarmingselementen kunnen verkalken. Een volautomatische espressomachine is eigenlijk net een auto. Regelmatig verse olie, een paar nieuwe banden en nog een aantal zaken en u kunt zorgeloos autorijden. Zonder onderhoud gaat een auto niet lang mee. Net zomin gaat een espressoapparaat lang mee als er niet regelmatig iets aan onderhoud gedaan wordt. Daar staat tegenover dat u thuis kunt genieten van een kopje koffie, espresso of cappuccino, (bijna) net zo lekker als in bij ons in de winkel gewend bent, elke dag weer.

Halfautomaten/ zeefdragermachines (Pistonapparaten):

Alvorens enkele tips te verstrekken over het onderhoud van pistonmachines is het van belang nog nader in te gaan op het gebruik van espressomachines. De machine is gemaakt voor het zetten van kleine espressokopjes (max. 60 ml.). De maximale doorloop is 20 - 30 seconden per espressokopje. Daarvoor is het nodig fijn gemalen koffie te gebruiken, specifiek voor espressoapparaten. Veel mensen gebruiken ook de machines om een grotere kop koffie te zetten of zelfs een mok hiermee te vullen.

Na 30 seconden voegt de koffie niets meer toe aan de kwaliteit van het eindproduct. Integendeel, de kwaliteit van de koffie loopt vanaf dit moment sterk terug. Tevens kunnen er lekkages in uw espressoapparaat  optreden, door te lang te fijn gemalen koffie er doorheen te laten lopen. Gebruik voor een kopje espresso ongeveer 7-8 gram koffie per kopje. De exacte hoeveelheid kan per machine variëren en kan ook afhankelijk zijn van uw smaak.

Wanneer u toch een grotere kop koffie wilt zetten, kunt u twee dingen doen: Of u vult uw koffie aan met heet water, of u gebruikt speciaal voor deze koffie een grover gemalen koffie. Dat heet dan een "Lungo" (lange koffie) of een "Americano".

Het onderhoud van pistonapparatuur is relatief eenvoudig. Kalk is ook bij deze machines een belangrijke vijand. Regelmatig onderhoud is dus ook bij deze machines van belang. Raadpleeg eerst uw onderhoudsinstructies.

Dagelijks onderhoud

 • Filter en piston onder de kraan met een borsteltje reinigen.
 • Waterreservoir vullen met vers water.
 • Water door het systeem spoelen.
 • Lekbak leegmaken en reinigen.
 • Apparaat met geplaatste pistonhouder goed op temperatuur laten komen alvorens een espresso te bereiden.
 • Na het melk opschuimen de stoompijp reinigen en controleer of de gaatjes van het stoompijpje open is.

Maandelijks onderhoud

 • Verwijder het doucheplaatje en waar mogelijk de rubberen ring
 • Doucheplaatje met borstel reinigen
 • Controleer of het pistonrubber niet is verhard en indien nodig vernieuwen
 • Afhankelijk van het soort machine ontkalkt u het apparaat. Volg daarbij nauwgezet de instructies van uw gebruiksaanwijzing die bij uw machine verstrekt is. De ontkalkingsprocedure verschilt per type machine

Gebruik nooit azijn voor uw machine. Koop hiervoor bijv. een snelontkalker bij uw speciaalzaak.

Volautomatische espressomachines:

Volautomatische espressomachines hebben meer onderhoud nodig in vergelijk met de klassieke halfautomaten (pistonapparatuur).
Een volautomaat heeft namelijk meer onderdelen die storingen kunnen vertonen, denkt u aan: de maalmachine, de pomp, de zetgroep en het elektronisch gedeelte. Het is verstandig om € 0,05 per kopje te reserveren voor onderhoud. U kunt een dergelijke machine het best vergelijken met een auto. Ook in deze situatie is onderhoud noodzakelijk en moeten met een zekere regelmaat onderdelen vernieuwd worden.
Daar tegenover staat dat u dagelijks, met meer gemak, gebruik kunt maken van een volautomaat.

Tips

 • Volg de instructies met betrekking tot het onderhoud nauwgezet. Een deel van deze instructies worden weergegeven op het display van uw volautomatische machine (mits dit een onderdeel uit maakt van uw machine).
 • Reinig uw apparaat regelmatig. Bij machines met een uitneembare zetgroep kunt u deze afspoelen met lauw water. Ook het filter gedeelte kunt u schoon maken. Met betrekking tot de Jura apparatuur dient u daarvoor de Jura reinigingstabletten te gebruiken.
 • Gebruik zoveel als mogelijk kalkarm water.
 • Bij onvoldoende onderhoud of het niet nakomen van de onderhoudsinstructies geldt in alle gevallen dat de fabrikant geen garantie meer verleent.

Servicebeurten

Een servicebeurt bij een volautomaat bestaat uit verschillende onderdelen. Afhankelijk van het merk en het type worden meer of minder onderdelen vervangen of gereinigd. Wat alle servicebeurten gemeen hebben is dat in ieder geval de maalmolen gereinigd wordt en dat bijv. de rubberen delen vervangen worden. Rubber is een natuurproduct dat helpt sluitingen waterdicht te houden. Bij gebruik van uw machine worden deze rubberen onderdelen continu warm en weer koud. Dit heeft invloed op de kwaliteit van het rubber.

Gastenboek

 • 11-07-2019 - Maandag 8 juli bestelde ik een nieuw waterreservoir en tot...  lees meer
 • 26-06-2019 - Koffiepot is bezorgd. Blij mee. En een lekker snoepje erbij…
  Bedankt. lees meer
 • 22-06-2019 - Ik heb 2 weken geleden een Jura E8 gekocht bij...  lees meer
Plaats een bericht
© 2010 - 2019 KoffieTopia Veghel | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel