SPECIALTY

India Chikmagalur koffie 250gr NIEUW

Vorige Artikel 12 van 22 Volgende
€ 7,40 (inclusief btw)

India Chikmagalur koffie 250gr NIEUW

EEN UNIEKE SMAAKBELEVING

Thogarihunkal Estates ligt in Chikmagalur op de glooiende heuvels van Baba Budangiri, de geboorteplaats van Indiase koffie. Deze coffee farm wordt beheerd door de broers Gowda, Mallanna en Chenna Basave, wiens familie al sinds 1857 in de koffiehandel zit. De koffiepercelen bevinden zich op 1350 meter boven de zeespiegel. Naast het produceren van de hoogste kwaliteit van de koffie, besteed Thogarihunkal veel aan de zorg voor zijn werknemers. Het personeel van de farm krijgt huisvesting, scholing voor hun kinderen en on-site gezondheidszorgfaciliteiten. Ze behandelen het water in een speciale zuiveringsinstallatie en beperken het gebruik van pesticiden. Het landgoed maakt tevens gebruik van moderne verwerkingsfaciliteiten om de geplukte koffiebessen te verwerken. Anaerobic Natural fermentation is daar één van.

WAT IS "ANAEROBIC NATURAL FERMENTATION"?

Om te beginnen is het goed om te weten dat alle koffie een fermentatieproces doormaakt. Normaal gebeurt dit met geheel intacte koffiebessen of gepulpte (zonder schil en met weinig vruchtvlees nog aan de bes) in de open lucht, in contact met zuurstof. De eerste methode is de droge of natuurlijke methode, de tweede is de honey of natte/gewassen methode. Tijdens fermentatie heeft de boer controle over de zuurgraad van een koffie. Tijdens fermentatie breken microben en enzymen suikers in het slijmvlies (“mucilage”) rond de bonen af en zetten dit om in verschillende zuren. Bij "anaerobic fermentation", gebeurt de fermentatie in een afgesloten tank of vat, waarbij dampen , die tijdens dit proces ontstaan, de overgebleven zuurstof naar buiten duwt. Bij de natural versie van "anaerobic fermentation" wordt de gehele kers in het afgesloten vat gefermenteerd en geweekt (gemacereerd). Dit proces kan meerdere dagen duren. De soorten microben die kunnen overleven en actief deelnemen aan fermentatie worden beperkt door het gebrek aan zuurstof en veranderen het uiteindelijke smaakprofiel in bepaalde mate. Naderhand wordt deze gefermenteerde kers gedroogd op speciale droogbedden. Wanneer deze tot het juiste percentage is gedroogd wordt de schil verwijderd.

WELKE SMAKEN KAN IK VERWACHTEN?

Zoals je waarschijnlijk wel kunt raden, betekent dit speciale proces van het maken van anaerobic natural koffie dat het in zijn eigen sappen gaat stoven. Zo ontwikkelt het een enorme fruitige en volle smaak, waarbij de frisse zuren, romige zachte zuren worden (door de lactische fermentatie). Anaerobic koffie kan verschillend smaken. Soms worden er bepaalde producten of specifieke gistsoorten toegevoegd, zoals bij bierbrouwen. In dit geval is er gewerkt met de kers van de koffie en dus de meest pure vorm. Anaerobic is in veel gevallen fruitiger en voller, met matige aciditeit en weinig bitters. Smaken als ananas, kersen, kaneel, marsepein of wijn aroma's zijn niet vreemd bij deze "coffee process" wijze!

Smaakbeleving

Een zeer volle koffie met een zacht en romig mondgevoel, zoete tonen van rozenbottel en amandelspijs die een unieke koffie-ervaring geven. 

  • Origine: India
  • Regio: Chikmagalur 
  • Plaats: BabaBudangiri 
  • Farm: Thogarihunkal Estate 
  • Hoogte: 1400 meter 
  • Oppervlaktefarm: 162ha 
  • Type: 100% Arabica 
  • Roast: Light-Medium 
  • Process: Anaerobic Natural
© 2021 - 2022 Koffietopia | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel